IZLOŽBA SLIKA ,,U SLAVU SUNCA I RODA” OLIVERA LOLA ADŽIĆ – Zlatibor, 19.02.2018.

19.02.2018. na Zlatiboru je otvorena još jedna izložba  ,, U slavu Sunca i roda“ umetnice Olivere Lole Adžić.

MAX_4922

Ovo nije bila izložba lokalnog karaktera i regionalnog značaja, već način da se pošaje slika Srba u svet. Izložba u slavu Sunca i roda, započela je po srpskim običajima – gosti su dočekani sa pogačom, a posle toga je održana zdravica.

MAX_5014

Zdravica

MAX_5007

Dobro došlica sa pogačom

Zvanično, izložbu je otvorila organizatoka manifestacije Ivana Ivanović, koja je po struci etnoturizmolog i koja se bavi organizacijom etno manifestacija, čiji je cilj očuvanje narodne tradicije.

– Ideja o ovakvoj izložbi se rodila, kada smo Lola i ja zajedno bile na festivalu veterana, želele smo da oživimo prizore sa slika, pa smo samim tim napravili drugaciju izložbu od uobičajnih. Pored toga što su slike bile akcentovane od strane etnologa, sa druge strane, maniestacija je bila upotpunjena zvukovima starih instrumenata, izvonim pesmama, kao i stihovima, sve u cilju čuvanja nečeg što je samo naše.

MAX_4997

Organizatorka Ivana Ivanović i Dragan Ljeljen, TV Priboj

MAX_5069

organizatorka Ivana Ivanović i glumac Janko Radišić

Medju prvima, nastupio je instrumentalista i učitelj iz Čajetine, Marko Džambasović, sa par kompozicija na fruli, koji je kasnije odsvirao par kompozicija i na dvojnicama, kavalu i gajdama.

MAX_5057

Marko Džambasović

Zatim je nastupila Kristina Milivojević, koja ima 13 godina, vokalna solistkinja KUD-a Prvi partizan iz Užica, koja je došla u prelepoj narodnoj nošnji da pokaže da se ne treba stideti narodne tradicije i koliko je zadovoljstvo pevati etno pesme, pa je i poručila svojim vršnjacima da joj se pridruže u tome.

MAX_4992

Kristina Milivojević

Zapaženi na ovoj izložbi medju izvodjačima su bili izvorni pevači koji su pevali drevnim načinom pevanja ,,iz vika“ – Miroljub Raketić i Radenko Gordić, predstavnici društva guslara iz Priboja.

– Počastvovani smo sa ovakvom izložbom i ovakvom manifestacijom, a pre svega što za cilj imamo da sačuvamo narodnu tradiciju i da pokušamo da prenesemo na omladinu važnost običaja. Spojili smo dve umetnosti u jednu. Ovo je nešto što će nam sigurno ostati urezano u sećanju.

MAX_4973

Pevačka grupa ,,iz vika” i novinar Dragan Ljeljen

MAX_5047

Pevačka grupa ,,iz vika” Radenko Gordić i Miroljub Raketić

Petko Bošković, takodje predstavnik društva guslara Priboj, koji se predstavio pesmom Gusle, diko roda mog, kaže kako je ovo bila retkost gde su spojena dva jedinstva – gusle i slike, a pored njega tu je bio i Dragoslav Glavonjić,  guslar – veteran, koji je od malih nogu pravio gusle i samim tim naučio da gusla uz njih, pa je i doneo jedne iz svoje radionice, kao i stolicu tronošku, koja je takodje ručna izrada.

MAX_4984

Dragoslav Glavonjić

MAX_5035

Petko Bošković

MAX_5112

Dragoslav Glavonjić i Ivana Ivanović

Tamo gde su svetski poznate pletilje, iz Sirogojna, stigla nam je pletilja Mika Vjetrović, koja je objasnila i prikazala, kako se to ručnim radom nekada oblačio svet.

MAX_4963.JPG

Pletilja Mika Vjetrović

MAX_5125

pletilja Mika Vjetrović i Lola Adžić

Svi učesnici su se potrudili da dodju u narodnim nošnjama, sto je dodatno obogatilo sam program. Pored nošnje sa područja Kosova – Gnjilana i Levača, najviše je bila zastupljena nošnja centralne Srbije, koja je, po rečima etnologa ono prvo na šta pomislimo kada kažemo SRPSKA NOŠNJA, jer kako i sama pesma kaže ,,jelek, anterija i opanci, po tome se znaju Srbijanci”.

MAX_5097

Zajednička slika svih učesnika!

Izložba je imala edukativni deo, gde smo mogli poslušati predavanje etnologa Ivana Terzića, autora prve fotomonografije ,,Narodne nošnje Srba”, koji nažalost nije bio prisutan, ali je esej o narodnoj nošnji uopšteno, a i o nošnji i običajima prikazanim na slikama, čitao Janko Radišić, glumac iz Užica, koji je ujedno kazivao i stihove pesme ,,Sorab svetionik” naše umetnice Lole Adžić.

MAX_5025.JPG

Janko Radišić

Za kraj, svi učesnici su zajedno, uz gusle, otpevali zajedničku pesmu, što je dalo posebnu nit celoj manifestaciji.

MAX_5077

Zajednička pesma na kraju programa uz gusle

Umetnica se na kraju zahvalila svima i poručila da sve ovo doživljava kao okupljanje jednog srpskog roda, koji se budi i okuplja polako u jedno kolo, koje će preko celog sveta da se igra, da je ovo jedan malen istorijski trenutak, ali ne beznačajan, jer će ovakvih maniestacija biti sve više u predstojećem periodu.

MAX_4955

Lola Adžić

MAX_4968

Lola Adžić i Dragan Ljeljen

MAX_5083

Lola Adžić

Nakon toga usledio je koktel, obzirom da je sponzor izložbe bila Nova pekara iz Užica, koja je osnovana 2003., koja se bavi proizvodnjom najkvalitetnijih vrsta hleba i peciva od pšeničnog, ražanog i ječmenog brašna, bez dodataka veštačkih boja, kao i specijalnih hlebova od spelte i kamuta, bez dodataka aditiva i kvasca. Pored hleba, nude i širok asortiman peciva, koja su se mogla degustirati na izložbi.

MAX_5102

Predstavnica ,,Nove pekare” i Lola Adžić

Pored Nove pekare, prijatelj izložbe bio je i Photo story iz Užica, koji od nedavno imaju i predstavništvo na Zlatiboru, a tehnička podrška bio je Saša Kocić Koce – Koce sound production.

MAX_4912.JPG

Koce sound production

Pomenućemo i čuvare tradicije iz Svrljiga, koji nisu mogli prisustvovati izložbi i koji su nas podržavali od početka, sugerisali i savetovali, kao i mušku pevačku grupu KUD-a ,,Djoka Pavlović” iz Beogada, čiji sam PR, pod umetničkim rukovodstvom Stevana Gojkovića, čiji je član i Ivan Terzić, koja je pre par meseci snimila trajne muzičke zapise izvornih pesama, koje smo mogli čuti tokom izložbe.

Za nošnju, možemo zahvaliti KUDu ,,Prvi partizan” – Milošu Mikoviću.

Ni podrška medija nije izostala, pa ćemo se zahvaliti gospodji Tatjani Adamović i Mileni Vujović, koje su nas ugostile u emisiji ,,Srbija na vezi”, na RTS SAT-u, KC:N televiziji i Zvedanu Milovanoviću, portalu Užice oglasna tabla, Dunji Savanović ispred Blica, Samiru Aslaniu ispred televizije Zlatibora i Čajetine, radiu San iz Užica, novinarki Slavici Djukić i našoj narvernijoj podršci televiziji Priboj i gospodinu Draganu Ljeljenu.

MAX_4952MAX_4965MAX_5009

MAX_5138MAX_5137MAX_5132

MAX_5053

Lola Adžić

MAX_5134

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s